С бал или без бал?

Ж.П. линията от София до Роман официално е открита на 20 февруари 1897 год. След откриващото тържество в София официалните лица и делегации отпътуват за гара Мездра, където празничното им посрещане е последвано от бал (банкет) за няколкостотин души, организиран на втория етаж  на спиртната фабрика на Балабанов. Събитието е описано в пресата (например вестник „Мир“) с наздравиците и живописните възгласи от страна на присъстващите официални лица.

garemzРайонът на спирка Мездра в началото на XX век  

В същото време се натъкваме на материал в софийския вестник „Свобода“ от 24 февруари 1897 год., в който авторите пишат следното:

„Редакторите на вестник „Мир“ още не са си отворили очите от ядене и пиене, та даже и във вчерашния си брой напечатали такива нелепости, които могат да излязат изпод перото на хора в нетрезво състояние. Между другото те пишат в едно антфиле, че на бала, който се дал в Мездра на 20 того, сръбският крал пил наздравица за образцовия председател на полицейското събрание д-р Янколов. До колкото е известно всекиму, в Мездра не е имало никакъв бал на 20 того; види се там във времето на банкета всичко се е показвало, че се върти около спиртосаните мозъци на редакторите на „Мир“ и те си въобразили, че се намират на бал, а по-чудното е, че и до вчера те още не са си дали сметка и не са се свестили да си припомнят, че в Мездра не е имало бал“.

untitled

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s