„Стопанска България“ за Мездра

Любопитен факт е, че през 1930-те години вестник „Стопанска България“ тенденциозно отделя внимание на Мездра с кратки материали на първа страница в броевете си на и около 30-ти декември. Изглежда, че със завършването на всяка година редакторите са вписвали всичко по-актуално, случвало се в това малко селище до фабриката на Тодор Балабанов, напомняйки по този начин на своите читатели из цялата страна, че става дума всъщност за едно добре развиващо се (тогава все още) село.

10mТака на 30 декември 1933г. четем: Село Мездра, разположено на 16 клм от гр. Вратца, (е) важен железопътен и търговски център с 1600 жители. Има агентури от Б.Н. банка и Б.З. банка, потребителна кооперация „Напред“, районен коопер. магазин. В индустриално отношение селото е известно с големите фабрики на фирмата Тодор Балабанов за производство на спирт и тъкачество на памучни платове.

На същата дата, две години по-късно, вестникът пише: За нуждите на индустриалните заведения на акц. д-во „Тодор Балабанов“ при гара Мездра, построена е специална хидравлическа електрическа централа, която ще използува водите на р. Искър. Централата има мощност 300 к.с. и в скоро време ще бъде пусната в действие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s