За каменоделството

Започваме годината с материал от книгата „Новите градове в НР България”, издадена през 1971 г., където на Мездра  са отредени 6 страници. Поместваме откъс с коментар за каменоделния завод в Мездра, който след множество преобразувания през годините днес представлява дружество „Хемус М” АД.

suДетайли от каменната украса на СУ „Св. Климент Охридски“

В североизточната част на града (Мездра) работи една от малкото каменоделни фабрики у нас. Първоначално в нея се режеха обикновени каменни блокове и облицовъчни плочи за строителните обекти. По-късно нейните майстори се специализираха и днес се произвеждат най-сложни профили каменни изделия, скулптурни паметници, декоративни фонтани и чешми, паркови и градински украси – единични и комплекти. Бързото развитие на предприятието се дължи на богатите суровинни източници от бял врачански камък и мушелкалковия варовик при близките села Върбешница, Царевец и Кремена. Освен това в Мездренския край има и богат производствен опит по обработката на каменния материал, останал от италианските майстори, които са участвали в строителството на жп линията София – Мездра – Варна.

Социалистическото строителство изисква мраморни и варовикови плочи за облицовка, корнизи, капители и колони за монументалните сгради в столицата и курортните комплекси. Фабриката работи със съвременна техника. В нея се произведоха архитектурните и скулптурни украшения за редица сгради в София, напр. на Университета, представителния хотел „Балкан”, Министерския съвет, ЦУМ, домовете паметници „Г. Димитров” в с. Ковачевци, „Ал. Стамболийски” в София, Варна и т.н. Вътрешната разноцветна мраморна украса на Партийния дом в София е изработена също от мездренската фабрика.

Несъмнено, каменоделският занаят е една от гордостите на Мездра и околните села!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s