Кой е Тодор Балабанов?

Тук ще стане дума за един от благодетелите на Мездра – български търговец и индустриалец, който е пример за инициативността и благородството, с което тогавашните предприемачи са осъществявали размаха на своята търговска дейност и са харчили не малка част от спечелените капитали за общественополезни дейности и дарения. Публикуваният тук текст е извадка от списание „Светлина“ от брой в 1912 год., издаден непосредствено след смъртта на Балабанов. Изданието е сканирано от Националната библиотека.

balabanovТодор Балабанов е роден в град Враца в 1847 год., син на Ив. Балабанов, търговец, без да получи нужното образование, него го настанява баща му за чирак при врачанския търговец Янаки Чохаджиев. След няколко години чиракуване младият Тодор стъпва в самостоятелна търговия в сдружение с един тамошен турски търговец. Това сдружаване е имало чисто патриотическа подкладка. Младият Тодор бил участник в революционерния комитет на Васил Левски и, за да прикрие това участие, той скроил да има за търговски съдружник турчин.

След няколко години съдружие с турчина, той става самостоятелен търговец и почва да върши крупна износна търговия в странство. Неговата деятелност и честност са спечелили доверието на вътрешния и външен търговски свят, а това е помогнало да разшири в по-големи размери своята търговия.

В 1876 год. той е издаден и арестуван като революционер, съден е бил във Видин, отведен и арестуван в Пловдив; оттам той сполучва да избяга към Триест и Виена, от дето се завръща в освободеното си отечество, дето до 1885 год. продължава търговията си във Враца. В 1885 год. се заселва в София и се предава изцяло на търговия, индустрия и предприемачество. В 1894 год. в съдружие с Атанас Каракашев той първи основа спиртната фабрика в Мездра, която и сега работи с успех. Като предприемач той сам, със свои средства и риск построи железно-пътната линия София – Радомир. Решил бе да извърши едно още по-смело предприятие: той взе участие и върху него остана първият търг за постройката на железно-пътната линия София – Роман. Но търгът не се утвърди върху него и остана при втория търг това предприятие върху Хаджиенова. През 1902 год. върху него остана търга за експлоатацията дървения материал от Рилските гори и днес повече от 1200 души намират прехрана в това крупно предприятие.

Тодор Балабанов е бил депутат във Великото Народно Събрание и два пъти в Обикновеното Народно Събрание. Той е бил щедър и подпомагал не само революционното освободително дело, но и след освобождението неговото сърце винаги е било отзивчиво на благотворителни и народополезни дела. През 1890 год. той е подарил едно място от 3 хиляди квадр. метра в София, близо до Докторския паметник, за постройка на черква. Като търговец, той е принел грамадни услуги на България с изнамирването много чужди пазари за износа на нашите произведения.

Тодор Балабанов е ковач на своята съдба. Със своето трудолюбие и честност, той показва на всички наши младежи, че щастието и сполуката зависят не от външни обстоятелства, а от самите нас. Горещ ратник за икономическото повдигане на страната, той взе най-живо участие в основаването на съюза на българските индустриалци, на който той остана от основаването му и до днес негов председател. Съюзната организация беше едно обичано от него дело, на което служеше с цялата си душа, с рядка любов и преданност. В заседанието на съюза, неговото участие оставяше дълбоки бразди, той вливаше в тях живот, сила, директива и практична деятелност. Грамадни са неговите заслуги към Съюза и неговата памет ще бъде вечно запазена от признателната нему индустриална организация.

Покойният беше и отличен възпитател на нашата младеж в търговската и промишлена кариери. Цяла плеяда негови ученици на живата деятелност, добили солидна подготовка при него, са днес примери по честност и трудолюбие български търговци, предприемачи и индустриалци.

Тодор Балабанов – това е името на един талантлив, със стара българска честност, трудолюбие и предприемчивост български великан; това е патриархът на новия ни търговско-промишлен свят, ето защо неговата неочаквана смърт остави една голяма празнота в редовете на и тъй малцината още у нас работници в търговско-промишлената област. Тодор Балабанов бе една крупна личност, един мощен и с несъкрушима енергия работник, който създаде епоха в краткия живот на съвременната наша търговия и промишленост.

3 thoughts on “Кой е Тодор Балабанов?

  1. А знае ли се от къде е родом баща му Иван Балабанов?

    • Здравейте, в литературата и материалите, които сме чели за него, не се споменава къде е роден баща му.

      • А какво значение има,ТОЧНО къде е роден??? Това е един ОТ ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ !!! ВЕЧНА МУ ПАМЕТ !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s