Уили Моралт и Ритлите

willy_moraltУили (Вилхелм) Моралт (Willy Moralt) е германски художник, живял в периода 1884 – 1947 год. Роден в семейство на музиканти и художници, той от малък проявява талант за рисуване и е изпратен от баща си да учи в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. Като утвърждаващ се художник Моралт рисува предимно пейзажи, заслуга за което имат многобройните му пътувания до най-различни кътчета на Земята.

Около 1907 год. Уили Моралт става илюстратор към приключенските книги и новели на Карл Май, които отразяват художествено неговите пътувания и посетени места. Една от сериите книги на Карл Май се нарича „Преследване в Ориента” (оригинално заглавие на англ. – Orient cycle). Част от тази серия е книга със заглавие „През дебрите на Балкана”. Преполагаме, че именно тук е намерила място картината на Моралт, изобразяваща Ритлите в Искърския пролом (на английски език заглавието на книгата е In the Gorges of the Balkans; gorge в буквален превод означава дефиле – Из дефилетата на Балканите).

Интересно е кога точно Моралт е посетил тази част на България. Тъй като в картината си е показал и преминаващ през Ритлите влак, то това вероятно е станало в десетилетието между 1897 год., когато е открита железницата през дефилето, и 1907 год., когато включва илюстрациите си в книгите на Карл Май. В биографиите на Моралт, които успяхме да намерим, не се споменават точни периоди на неговите пътувания из Балканите и България в частност.

В страната ни Уили Моралт рисува също и места като Пловдив, Рилския манастир, Дунавското крайбрежие. Вече знаем, че преминавайки през района на Мездра и Искърското дефиле, той го е видял по един чудесен начин, пресъздавайки го толкова колоритно и живописно в своята картина.

ritliteПощенската картичка, от която се запознахме с Моралт, представлява репродукция на картината му с Ритлите. Печатана е в Германия по времето на Първата световна война и е разпространявана вероятно с пропагандни цели (на гърба на картичката има портрет на немски военен), а в същото време и с благотворителност за целите на Червения кръст и неговите подразделения в българските територии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s