Мездра посреща Елин Пелин

Из вестник „Искърски фаръ“, 26 март 1939 год.

Юношесткото туристическо дружество в Мездра бе имало щастливата идея да покани писателя Елин Пелин за юбилейно чествуване в Мездра. Поканили и писателя, който се съгласил лично да присъствува, като видял сърдечността на поканата. На 18.III т. г. след обед пристигна юбилярът Елин Пелин, придружен от неразделните си приятели проф. Ал. Балабанов, карикатуриста Райко Алексиев и обл. директор Ц. Каракунев. Посрещането стана с музика. На площада зад гарата бяха строени ученици и ученички в народни носии. Поднесе вдъхновено приветствено слово учителят Ант. Петков.

valentinazaharievaЕдна от посрещачките на Елин Пелин в национална носия (Валентина Захариева – ученичка от гимназията в Мездра)

Вечерта в бюфета на гарата от туристическото дружество бе даден банкет с около 70 куверта, гдето бе поканен и присъствуваше елитът на Мездра. Пръв произнесе вдъхновен тост Д. Апостолов, подпредседател на дружеството, който очерта делото на писателя, ролята на младежта и специално на тая в Мездра. След това говори кметът и вдигна тост за гостите и юбиляра. Отговори сърдечно и трогателно писателят Елин Пелин и благодари за честта, а след него говориха проф. Балабанов, Р. Алексиев и обл. директор Каракунев. Всички казаха възторжени думи за Мездра и нейния напредък. Особено духовит бе Р. Алексиев, който сравни Мездра с това, което е била тя преди 30 години през неговото учителствуване в тоя край. Всички възхвалиха Мездра и нейния градски дух и пожелаха тя да расте и хубавее.

След това в училищния салон се даде Елин–Пелинова вечер. Откри се с хор с националния и на Царя химни. Председателят на дружеството Д. Алексиев каза хубави думи по уреждане тържеството и благодари на всички. Учителят Н. Григоров чете беседа за творчеството на Елин Пелин.

Поднесоха приветствия и букети на юбиляра г-ца З. Кушева, училищен инспектор Л. Велев и ученичката В. Кирова от Мездренската прогимназия. Поднесе се приветствие и от читалището.

След това се изпълниха много декламации, песни и рецитации, Елин–Пелинови произведения. Особено добре бе изпълнена сцената „Пъдарят“ от младежи в национални носии.

Писателят – юбиляр бе многократно акламиран. Той благодари особено много за сърдечността, с която бе пропито това тържество.

След това продължи весела част до късно след полунощ.

Длъжни сме да изкажем още веднъж публично доволството от похвалната инициатива на Мездренската младеж, която устрои това тържество и да благодарим на гостите и писателя за голямата чест, която направиха на Мездра, и за хубавите думи, казани за нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s