Йордан Кръстев

По материал от вестник „Искърски фаръ“, 1936 год.

През 30-те години на XX-ти век се провеждат редица педагогически конференции с участието на учителите от Мездренската учебна околия. В последния ден на една от тях, проведена между 27-ми и 29-ти ноември 1936 год. в Мездра, участниците празнуват юбилей на околийския училищен инспектор Йордан Кръстев.

yordankrastevЮбилярът е поздравен за своята 30-годишна народо-просветна дейност от местни и външни на Мездра културни организации и лица, между които Н. Пр. протосингела на Врачанската Митрополия Йеромонах Николай, представителят на Врачанското областно управление г. Сараджов, Областният училищен инспектор г. Радушев и др.

Почитателите на юбиляра изтъкват заслугите му като просветен деец, журналист, публицист, читалищен деец и кооператор. Йордан Кръстев работи в следните културни и икономически организации:

1. Дружество на запасните офицери – председател; бил член в централното управление няколко години;
2. Врачанско епархийско братство – член;
3. Читалище „Просвета“ – председател;
4. Потребителна кооперация в родното му село Типченица – основателен член;
5. Кооперация „Искърски плод“ – председател;
6. Комитет „Дом – паметник“ – председател;
7. Комитет за построяване на училище „Тодор Балабанов“ – член и касиер;
8. Организация на провинциалните журналисти (Варна) – председател.

Кръстев е и създател и редактор на вестник „Искърски фаръ“. Ангел Катерински отбелязва: „малко са днешните общественици в България с такава обширна и разнообразна народополезна дейност!“.

Заедно с топлите и многобройни поздрави, Йордан Кръстев получава редица подаръци, сред които личат светата библия от Врачанската Митрополия, картина „Христос като пастир“ от Врачанското епархийско братство и Мездренското такова, писалищно бюро от просветното дружество, комплект мастилница от учителската колегия в с. Кунино от чер мрамор, изработен от учениците в каменоделното училище в Кунино, часовник – будилник от учителите в гр. Враца, сребърен джобен часовник „Лонжин“ от с. Типченица.

Получени са и множество телеграми и адреси от разни корпорации и лица от всички краища на страната. Тоя ден е ден на просветата и духовната култура в Искърския край.

По информация от Уикипедия, през 1944 год. Йордан Кръстев е затворен като „враг на народа“ във врачанския затвор, тъй като по-рано е посрещал цар Борис III с хляб и сол, когато влакът минава през Мездра.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s