Ж.П. линия Оряхово – Мездра – София

Вестник „Искъръ“, януари 1938 год.

oriahovo-mezdra-sofiaМного пъти досега от това място сме поставяли въпроса за ж.п. линия Оряхово – Мездра – София. Дадохме толкова доводи в полза на тази ж.п. линия и то не само от гледището интересите на Оряхово и околията, а и от гледището на големите държавни интереси. Сега пак поставяме този въпрос. И го поставяме с пълното съзнание, че вършим, преди всичко, и над всичко, едно народополезно дело.

Днес, обаче, разполагаме с един мотив в повече, в полза на ж.п. линия Оряхово – Мездра – София. И този мотив е: румъните вече почнаха трасето на своята ж.п. линия Крайово – Бекет. А това значи, че след година – две най-късият път за цяла източна Европа: Унгария, Чехо-Словакия, Полша, Финландия, Скандинавските държави и Румъния, ще бъде линията София – Мездра – Оряхово – през Дунава – Бекет – Крайова.

Струва ни се, че не бива да отминаваме този аргумент току – така. Необходимо е новата румънска ж.п. линия да бъде сериозно преценена и с оглед на големите държавни интереси, да бъде поставен най-после на разрешение въпросът с ж.п. линия Оряхово – Мездра – София. Ние само поставяме въпроса и каним съответните лица и места сериозно да се занимаят с него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s