„Бахава“ – Мездра

Из вестник „Търговия, промишленост и труд“, януари 1938 год.
Изданието е сканирано от Националната библиотека
bahava_mezdra

Постепенно и в нашата страна се създават традиции, които ни липсваха и липсват още, и които са били и са в други по-напреднали от нашата страни един мощен фактор за техния всестранен напредък. Защото традицията е насъбрана компетентност, напластена през десетилетия и векове практически познания и мъдрост, която поколенията използуват за по-нататъшно развитие в коя и да е обществена проява, каквато е промишлената. Такава благотворна традиция ние виждаме и във фамилията на известния наш голям индустриалец Тодор Балабанов, починал в 1912 г., чийто син продължава със същата вещина и ревност творческото дело на бащата и го разширява във все по-нови форми и предприятия.

Едно от тия предприятия е „Бахава“ – текстилно-индустриално о.о. дружество – Мездра.То е основано в 1926 год. от Иван Т. Балабанов за производство на следните памучни артикули: материи, докове, оксфорди, фланелети, платове за мебели, покривки, душеклъци, платове за дамски рокли и ленен док. Председател на управителния съвет на „Бахава“ е Иван Т. Балабанов, административен директор – Иван Милушев, прокурист – Андрея Филипов.

В предприятието „Бахава“ (което принадлежи на а.д. „Т. Балабанов“, което притежава спиртната фабрика в Мездра – основана в 1898 г. от Тодор Балабанов – за производство на спирт от царевица и меласа и на плодов спирт) е инвестиран един капитал от 9.000.000 лв., има годишен капацитет от 3.000.000 метра и притежава собствена водна електрическа централа на р. Искър: 132 киловата, 6 клм. далекопровод, с високо напрежение 6.030 волта.

Отлично и солидно организирано, с най-модерни приспособления, „Бахава“ дава работа и прехрана на 300 работници с надници от 38-70 лв. (средна 45 лв.), които работят при най-добри социални, хигиенични и трудови условия. Достатъчно е да приведем следните данни, за да могат читателите ни да си съставят ясна представа за вътрешното устройство на фабрика „Бахава“: освен електрическата централа, трите резервни парни машини от по 150, 45 и 15 к.с., петте парни котли, от които 2 по 100 квадрата, 2 по 80 и един – 45, има следните отдели:

1) предачница с 2.000 вретена;
2) три дараци комплект с 2 сулфактори;
3) апритура, преси, каландри и кардир – машина (разчиствачка) за памучни платове;
4) бояджийница – за боядисване и избелване на прежди, боядиване и избелване на платове на жигири, с бояджийски апарат и шлихт-машини (скробачки);
5) сновачно отделение – с инсталирани специални машини-сновачки и цетелгатер (английско сновало);
6) отдел спомагателни машини: шпул-машини, трайб-машини (навивалки) и др.;
7) тъкачница – в която са инсталирани 105 механични стана, между които и джакардни;
8) самостоятелна железарска работилница за поправки на машините;
9) жилища за работниците, от които по-голямата част се ползуват безплатно с отопление и осветление; и
10) кантина (работническа столова), където работниците получават евтина питателна храна (супа за 1.50 лв., готвено за 3 лв.); освен това за работниците има устроени: баня, перална, амбулатория, градина и други удобства.

Очевидно е от тия данни, че предприятието „Бахава“ е поставено на най-солидни основи, за да можем да си обясним неговия напредък през изминатия 10-годишен период досега. Този негов напредък е осигурен:
1) поради превъзходните качества на производството му, което е и по цени конкурентноспособно на чуждото и местното от този род, и
2) поради личните качества на стоящите начело на това предприятие, на управителни му съвет, чийто членове живеят и работят с амбицията да създават от „Бахава“ един голям стопански фактор в нашата страна.

Впрочем, то и сега заема едно от първите места в нашата текстилна промишленост. Това се дължи най-много на Иван Т. Балабанов, на достоен баща достоен син, който, покрай това предприятие, упражнява и други, и все със същата вещина. Под неговото прямо ръководство е и спиртната фабрика в Мездра – едно колосално българско предприятие с годишен капацитет 2.000.000 литри – пригодено и за производството на абсолютен спирт, за което има специална инсталация и което може да служи за тъй нареченото национално гориво – отдавна въведено в страни, които не притежават собствени петролни извори.

За да се види огромният размер на тази фабрика, трябва да изтъкнем, че тя е най-модерно организирана, с всички технически приспособления за изпълнението на своите големи индустриални и национални задачи – и то върху една обща площ от 67.000 кв. м., от които 9.000 кв. м. са заети от монументални фабрични постройки.

Верен на бащините завети и примери за честност, добросъвестно и лоялно изпълнение на дълга си и упоритост в преследването на зададена цел, Иван Т. Балабанов прилага и тук, в „Бахава“, същото усърдие и традиции. Неговите сътрудници, не по-малко допринасят за успеха на това предприятие. И днес произведенията на „Бахава“ се славят с оная репутация всред консумативния свят, която му гарантира сигурно блестящо бъдеще.

В промишленото творчество именно може да се приложи максимата „не по думите, а по делата ви ще съдят“. Делата са налице. Те говорят най-добре за големите успехи на „Бахава“ в пласмент и качество на производството. Пазарът е най-добрият ценител на всяка промишленост. Нашият пазар, който консумира цялото годишно производство на „Бахава“, е най-добрата реклама за това предприятие.

„Бахава“, прочее, като израз на реални нужди в страната, не е паднало от небето, не е продукт на случайно хрумване. То има своите корени в стопанския живот и се стреми да отговори на повеленията на този живот. То се явява и като насърчител на нашето памучно и ленено производство в сурово състояние, служещо за неговите фабрични произведения, тъй разнообразни, тъй финни и солидни, че не могат да се различат от западно-европейските.

„Бахава“, прочее, като израз на предприятие, което се базира върху произведенията на нашата земя и което не търси съдействието на чуждия капитал, считайки своя достатъчен да задоволи местните нужди и ако е необходимо, ще го увеличи – в зависимост от тия нужди.

Какво е тогава логическото заключение? Подкрепата, давана на „Бахава“ от консуматори и ръководни фактори, е давана за нашия индустриален и въобще за нашия стопански напредък. Подкрепата на консумативния свят е налице. Тази, обаче, на държавните фактори не е още проявена в каквато и да е форма, а тя е също тъй нужна за едно по-широко развитие на това солидно текстилно предприятие. Всяка подкрепа, указана на такова предприятие, е подкрепа на стопанска България, тъй като земеделското ни производство вече взема нови форми и се стреми към създаване на ценни култури, годни за индустриално производство. И тук може да се приложи римският принцип: давам-вземам (dou deis), защото това, което държавата дава на нашата промишленост с едната ръка, взема го с другата – под друга форма. „Бахава“ е едно от тия наши ценни предприятия, които заслужават повече внимание и повече грижи от държавата – толкоз повече, че пред него са открити още по-широки и светли перспективи за развитие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s