Стопански туризъм и БДЖ

автор: Г. Каназирски Верин
София, „Вестник на вестниците“, юни 1937 г.

Малко по-късно от другите държави, България съзря грамадната материална полза, която може да се извлече от развитието на стопанския туризъм, особено когато се цели привличането на чужденците – туристи в нашата страна.

Примерът ни се даде от много държави, които покриват част от пасива на външната си търговия с активното салдо на своя туристически баланс. Големите успехи на Швейцария, Австрия и Италия не можеха да не произведат своя ефект в една страна като България, тъй щедро надарена с природни богатства, представляващи най-разнообразни туристически обекти.

Не е достатъчно една страна да е богата с природата си, за да привлече чужденците. Нужно е тя да бъде благоприятно представена в чужбина, нужно е също да се създадат в страната всички ония удобства за пребиваването и улеснения при пътуването, на които чужденецът е свикнал. С една дума, необходимо е туризмът да се организира стопански.

Поради липса на един централен и специален институт, още през 1929 г. тази инициатива биде взета от Главната дирекция на Българските държавни железници, с много ограничени средства. Първите брошурки, отпечатани на чужди езици и пръснати в чужбина, събудиха интерес към нашето отечество.

През 1932 г. с постановление на Министерския съвет към Главната дирекция се учреди един постоянен комитет за стопански туризъм, състоящ се от представители на Главната дирекция на БДЖ, Министерствата на външните работи, търговията, Главната дирекция на народното здраве, Туринг клуб и Туристическия съюз. Този комитет трябваше да се събира най-малко един път в месеца и целта му беше да насърчава туризма, да работи за привличане на чужденци-туристи и да действа за създаването на удобства и хигиена. В актива на този комитет е издаването на една луксозна илюстрирана брошура за България на три езика (френски, немски и английски), издадена със средства на БДЖ. Тази брошура имаше много голям успех и допринесе най-много за опознаването ни в чужбина и привличането на първите групи в България. Една серия от 4 плакати, издадени еднакво от Главната дирекция на БДЖ и разлепени по всички европейски гари, погъделичкаха националното ни чувство да видим българските курорти да съперничат на западно-европейските.

Този пример биде последван от няколко общини, които издадоха на чужди езици брошурки и плакати. Варненската община създаде специален институт за стопанисване и пропагандиране на своя курорт в странство.

Последваха няколко големи туристически конференции, председателствани от главния директор на БДЖ, с участието на представители на всичките министерства, търговски камари, БНБ и представители на заинтересуваните от туризма търговски съсловия. Практическите резултати от тези конференции са доста ценни. Между другото заслужава да се отбележи, че се опростиха една голяма част от полицейските и паспортни формалности, които силно спънаха привличането на чужденците. Моралният резултат от тези конференции беше, че се събуди по-жив интерес към туризма и се постигна едно сравнително координиране на усилията у разните администрации и организации.

Преследвайки своята цел да се улеснят пътуванията, Главната дирекция на железниците възприе една програма на намаления на тарифите си при различни случаи – намаления, които варират между 25 до 65 на сто. Изброяваме по-важните:

 • Групови пътувания, организирани от лица, имащи това право, се ползват с 25 на сто намаление до 25 пътника, с 30 на сто до 50 пътника и с 50 на сто за групи от 51 пътника и нагоре.
 • Със същите намаления се ползват групите, организирани от признати дружества за техните членове.
 • От 1-ви октомври до 30-ти юни учащите се или войници трудоваци, пътуващи в групи от най-малко 20 души и водени от учител или респективно – офицер, плащат пропътуваното разстояние по 0.16 лв. на км в III клас и 0.24 лв. за км II клас.
 • Издават се обиколни билети за едно разстояние от 1200 км най-малко по 0.55 лв. за км III клас, 0.83 лв. на км II клас, и 1.10 лв. за км I клас. Тези обиколни билети могат да включат в себе си и пътуване с параход по Дунава, па даже и по море.
 • Най-голям успех, обаче, имат тъй наречените „У“ билети, които се издават през цялата година всеки предпразничен ден след 11.30 ч и важат за връщане в следпразничния ден най-късно до 12 и половина часа.
 • За онези, които ще прекарат най-малко 7 дни в едно от признатите летовища, издават се билети с 30 на сто намаление.
 • На младоженците най-късно до 15-тия ден след сватбата им срещу представяне на брачното свидетелство се прави 30 на сто намаление на отиване и 30 на сто на връщане за едно единствено пътуване.
 • Създадени са също улеснения и за многочленни семейства. На семейства с 2 и повече деца (включват се и братя и сестри) се прави 50 на сто намаление.
 • Специално за Банкя издават се билети, включващи трамвай и железница за 20 лв. отиване и връщане. Издават се за Банкя също едномесечни абонаментни билети за 300 лв. или 220 лв. за 20 дни, или билет за 10 пътувания (5 отивания и 5 връщания) за 90 лв. или 16 пътувания за 144 лв.
 • На чуждестранните членуващи туристи, когато са в групи от 5 души най-малко, се прави 50 на сто намаление през цялата година.
 • От 1-ви май до 31-ви октомври всеки чужденец, който е снабден от някоя наша легация с безплатна туристическа виза, ползва се с 50 на сто намаление от границата до първата гара, която е избрал. След 7-дневен престой той се ползва със същото намаление по цялата мрежа на БДЖ.
 • Все с цел да се улеснят пътуванията, Главната дирекция в съгласие с общините урежда тъй наречените „гостоприемни седмици“ с 65 на сто намаление.
 • Най-сетне, тя раздава и премия два пъти в годината на онези, които пътуват с намаление и използват бележките обр. № 14.

Всички тези усилия и жертви Дирекцията на железниците прави с цел да засили туризма и чрез него – и търговския обмен в страната.

Благодарение на тази програма на БДЖ народът свикна да пътува и туризмът се развива благоприятно. От друга страна, броят на чужденците, които посещават нашите курорти и нашите плажове, се увеличава всяка година, а ползата от техния престой в България не може да се отрече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s